Síganos en Google+ Mi perfil de Google+

FORMALDEHID - Joan Carles Lopez

Go to content

Main menu:

TOXICS A EVITAR

Formaldehid

El formaldehid o metanal és un compost químic , més específicament un aldehid (el més simple d'ells) és altament volàtil i molt inflamable, de fórmula H 2 C = O . Va ser descobert en 1867 pel químic sirià John Alchaer . S'obté per oxidació catalítica del alcohol metílic . A temperatura normal és un gas (en CNPT ) incolor d'una olor penetrant, molt soluble en aigua i en èsters . Les dissolucions aquoses al ≈ 40% es coneixen amb el nom de formol , que és un líquid incolor d'olor penetrant i sufocant; aquestes dissolucions poden contenir alcohol metílic com estabilitzant. Pot ser comprimit fins a l'estat líquid, el seu punt d'ebullició és -21 ° C.


Síntesi

La síntesi industrial del metanal es basa en l'oxidació catalítica i semiparcial del metanol (H 3 COH), òxids de metalls (habitualment una barreja d'òxid de ferro , molibdè i vanadi ) o la conversió de metanol en hidrogen elemental i formaldehid en presència de plata elemental.
Petites quantitats de formaldehid s'alliberen també en la combustió incompleta de diversos materials orgànics com també en alguns inorgànics com els plàstics i els polímers. Així es troben concentracions importants per exemple en el fum de tabac .

Aplicacions

El formaldehid és una substància química per la qual es desintegra dels compostos orgànics bàsics més importants de la indústria química. ERCROS té una capacitat de producció de 788.000 t l'any i BASF 500.000 t a l'any. S'utilitza en la producció de diversos productes, des de medicaments fins a la melamina , la baquelita etc.
Antigament s'utilitzava una dissolució del 35% de formaldehid en aigua com desinfectant . En l'actualitat l'hi utilitza per a la conservació de mostres biològiques i cadàvers frescos, generalment en una dilució al 5% en aigua.
Un altre ús és la fabricació de tèxtils lliures d'arrugues o desarrugados. En aquestes el contingut en metanal lliure podia aconseguir fins al 2% del pes total del tèxtil com és en la majoria dels casos en altres no. Actualment s'ha baixat el contingut i si supera el 0,15% aquest ha de ser declarat en l'etiqueta amb la recomanació de rentar la peça abans de usar-la, per la seva gran toxicitat en combinar amb àtoms ionitzats negativament lliures en l'ambient sota CNPT ( condicions normals de pressió i temperatura).
Encara s'utilitza com a conservant en la formulació d'alguns cosmètics i productes d'higiene personal com xampús , cremes per a bany, sals iodicas per a la higiene íntima femenina. S'està utilitzant també en els famosos allisats permanents, sinó que permeten en aquests productes s'ha prohibit ja en alguns països a causa de l'alt risc per a la salut de qui treballa amb ells habitualment.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu